Friday, June 5, 2009

Jiwa Hamba...Jiwa Seorang Guru...



Sy pernah berkata ngan member2 rakan sekeje sy…hanye guru shj yg mengerti keje guru nie pedia…sekiranye sape2 shj disini yg kedua ibu bapanye seorg guru…mrk layak menjadik saksi bertapa boringnye mrk dr kecik hingga lor besor pjg…x de cite laen yg didengarnye melainkan sekolah…budak…sekolah..budak…erm..ntah2 sebelum beradu pun..mak bapak mrk cite psl sekolah lagi…jiwa seorg guru…

Sayangnye guru2 terhadap pelajar die susah nk diterjermahkan ngan kata2…kekadang tu..guru2 terpaksa mengambil risiko utk memanusiakan pelajar nie w/pun tindak tanduk guru2 tersebut tidak sepopular pe yg diidam2kan leh anak didiknye…dlm situasi sebegini…ada pelajar yg faham…tp lebih ramai yg x faham…sy rase lor..mrk2 nie akan faham gak nanti setelah kuar dr sekolah n menjalani kehidupan sebagai org dewasa yg sebenar…


Sy tertarik ngan kisah ckg Abd Halim Abd Rahman yg mengajar di sekolah kebangsaan Jeneri kedah…Dlm keadaan rumahnye yg terbakar semalam…pe yg difikirnye…bukanlah menyelamatkan harta bendanye..ttp dokumen2 penting ttg sekolah n anak muridnye…petikan kata2 beliau :

“Perkara pertama yang terlintas di fikiran ketika itu ialah dokumen penting milik sekolah dan keluarga di dalam bilik tidur dan tanpa berfikir panjang meredah masuk ke dalam rumah dan terus ke bilik tidur untuk menyelamatkan semua dokumen berkenaan…”

“Syukur saya selamat dan semua dokumen itu berjaya dibawa keluar walaupun barangan lain di dalam rumah musnah sama sekali menyebabkan saya tinggal sehelai sepinggang,”


w/pun sy x pernah mengenali beliau…ttp atas rase pengkongsian kerjaya yg sama…Pe yg wajar sy ucapkan de lah…"Semoga Allah redha atas kehidupan sdr sebagai warga pendidik…"...Jiwa seorg guru…hanya guru shj yg tahu…hu3

2 comments:

Tuah pengembara said...

penuh mendalam perasaan cikgu
tima ksih cikgu2 ku...
medidik kami hingga menjadi seperti sekarang

syafiqa belle said...

Cikgu pekerjaan yang paling mulia..
Jasa cikgu pulak tak terbalas rasenye
Tanpa cikgu siapalah mereka-mereka yang berjaya sekarang~

-My dad cikgu, saya kagum ngan sorang anak murid beliau yang tak penah lupa nak ziarah beliau tiap2 kali aidilfitri, mesti die datang, padahal cume mengajar die waktu die sekolah rendah jer..hehe

Thanks to all teachers!!