Saturday, May 23, 2009

setiap pelajar satu komputer riba...

Read More..



Pe bile de sebuah negeri pantai timur memperuntukan sebanyak 30 juta setahun utk membekalkan komputer riba (RM 1300 sebuah) kepada pelajar seramai 23 ribu org ngan alasan utk melonjakkan pencapaian akademik maka ati sy dh jadik kompius dh…

w/pun diutarakan ngan pelbagai gambaran positif yg mulus2 utk menghalalkan projek nie…namun begitu bagik diri sy…ianye mengundang byk kesan yg lebih negative n wat bazir jea...

1. sejak bila para pelajar dibangku sekolah manfaatkan sepenuhnye penggunaan medium ICT utk tujuan pembelajaran?...

(Berdasarkan kajian sy terhadap penggunaan ICT di makmal sekolah…pelajar lebih ghairah menjadikan alat elektronik nie sebagai alternative mencapai maklumat hiburan drp pembelajaran…)

* Suara2 halus sering menghantui pelajar ke tmpt nie…terutamanye pd lwt2 mlm n seawal2 pagi…erm kalu x…x de lah istilah ceroboh makmal komputer dlm kamus ICT versi melayu moden…

** Semasa ckgu2 sdg mengajar @ menayangkan info akademik dlm makmal komputer…pelajar selalu sgt ambik kesempatan utk melayari web2 yg x de sangkut paut ngan ilmu tersebut kat komputer atas meje mrk...{kalu x pun main solitaire...}

*** Kebanyakan pelajar akan menjadikan tugas2an ilmiah @ sebarang pencarian ilmu atas platform utk sebarang pertandingan sebagai batu loncatan utk mengakses maklumat yg x sepatutnye dimakmal komputer...


2. Pe bila kita terjermahkan definisi komputer…maka tulang temulang daging n rohnye delah berasaskan elektronik…sememangnye sifat2 elektronik tue sgt sensitive emosinye…jika terjatuh skit…dah rosak dh…

( jika alat nie dicagarkan sebagai penganti buku teks sekolah maka ramai lor pelajar2 wat alasan x siap keje sekolah sbb alat nie rosak...jika gagal dlm peksa..leh reka alasan skrin komputer kena virus H1N1...blur jea...x leh nk stdy )

* Jika rosak…sape ngan bayor rosak tue?...

** Adakah bdk2 skewl rendah yg naek basikal de jaminan komputer yg mrk bawa tue bebas dr gegaran?...( jika yea...basikal jenis pe tue?)


3. Bagaimana proses audit kurikulum kat skewl?

* Adakah setiap pelajar kena burn Cd utk antor keje sekolah? (jgn silap antor cd dah lor...)

** Jika soalan math terutamanye melibatkan diagram...de kah student leh conteng2 kat screen comp?...kalu kena salin balik atas kertas...baek x yah guna komputer nie...wat penat student jea...

*** Camne ckg2 nk semak hasil kerja budak?...jika nk tunggu sorang2 print hasil tersebut kat dlm kelas…alamatnye sampai senja lor bru siap…tue pun jika disediakan satu printer setiap kelas…( seminggu sekejap jea ink tue abis- sape nk bayor?)

4. Kitaran hayat specifikasi komp nie persis rama2...pendek jea hayat keserasiannya ngan software2 terkini...jika thun nie guna...6 bulan laie dh x valid dh ngan enviroment gadjet2 semasa...(leh ke update @ tukar yg bru?...)

Alasan2 laen sy x nk tulih lagie…nanti jadik panjang lak artikel nie…pe yg sy nk tegaskan bhw sy…:

a. sy x anti kemajuan idup berkomputer tp berpada2 le…x perlu le dibekalkan setiap pelajar ngan sebuah komputer…pe tah lagi utk pelajar2 dibangku sekolah…Laen lor bdk universiti…byk assignment nk kena taip…ssh maa x de mende alah nie!!!

b. Duit sebanyak itu elok sgt utk mengupdate makmal komputer (de komp kat makmal masih laie spec utk o/s windows 98 - cam makmal sy lor tue) n peralatan PPSMI @ program2 pendidikan yg laen...(Prgm Berita harian pun - mak bapak kena bayor)...

c. Dlm kemewahan sebegitu…rasenye de segelintir keluarga yg masih x mampu utk membayar yuran2 persekolahan anak2 mrk…nie lebih afdhal didahulukan…

[ melonjakan pelajar utk hebat maen game @ download lagu maybe ianye praktikal dibekalkan …tp melonjakan pelajar dlm akademik..jiwa sy masih samar2 nk mengatakan tindakan nie delah bijak ]...hu3


Tuesday, May 19, 2009

aksi mantap lakonan guru2 smssi sempena hari guru 2009

Read More..

sempena hari guru peringkat skwel yg bertemakan glamour hollywood...guru2 kite tlh wat beberapa persembahan...atrnye pe yg tlh sy upload dicini...

sy x dpt nk upload dlm satu movie blog memandangkan fail video persembahan guru nie melebihi 100MB...sdgkan kadar max upload movie di blogspot de lah 100MB...trus sy wat merge2 fail nie n jadikan ianye kepada 2 bahagian video dlm blog utk tatapan sume...

tajuk persembahan :aci-aci bukak pintu

nyanyian aci2 bukak pintu didendangkan leh ckg2 pompuan..sementara pelakon2 aksi ganas tue :

ckg zairi sebagai aci
ckg sara sebagai nana
ckg ezuddin sebagai antu org putih
ckg azlan sebagai antu org jawa
siseh yap sebagai antu cina...

pe2 pn...persembahan nie amat fantastik n bersahaja n mendpt sorakan gemuruh dr awal hingga akhir dari penonton...tahniah...ckg2 mmg hebat berlakon...selamat hari guru...semoga terhibur...hu3


bahagian 1

Read More..

video

bahagian 2

Read More..

video

Saturday, May 16, 2009

selamat menyambut hari guru...

Read More..



Pe yg sy tahu…bulan mei merupakan bulan yg mempunyai mode hari peringatan yg paling tinggi skali di negara kite…bermula 1 mei (hari buruh)..10 mei (hari ibu)..15 mei (hari belia) n 16 mei (hari guru)…nie x termasuk cuti perayaan keagamaan budha (9 mei) n black day (13 mei)...

Dlm byk2 ari peringatan nie…sy nk ulas skit psl ari guru …jika ngikut tema ari guru thn nie.. Guru Pembina Negara Bangsa…erm rase cam gah jea bile dinukil ngan lisan…tp bile diaplikasikan dlm dunia profesion perguruan…slogan nie seolah2 memerangkap guru tue sendiri…ye lor…jika dihayati sepenuhnye…dibahu guru le terpikul bebanan utk membentuk modal insan n jati diri warga negara…tanggungjwb nie bukan kecik anak…bapak gajah pn leh tercabut belalai jika diamanahkan tanggungjwb cam nie…sgt berat!!!


mengapa ari nie diwujudkan ?...de org ckp sempena mengenang jasa guru…bagik diri sy…konsep jasa nie subjektif…sume org mempunyai jasanye yg tersendiri berdasarkan peranan n fungsi kerjayanye…bukan guru shj…

de org cakap guru tue umpama lilin…membakar diri utk menerangi org lain…tul ke?...bagik sy…nie satu perumpamaan yg kurang cerdik…seksa diri sendiri utk menafaat org laen merupakan satu attitude yg dungu n x berakal…

de org cakap…guru nie mengajar kite menulis, membaca n mengira…jika nie lor faktornye…maka sy x termasuk golongan yg wajar diperingati sempena ari nie sbb sy x pernah mengajar bdk2 sy menulis n membaca sbb mrk dh pandai dh…mengira pun mrk guna calculator...


erm...pe2 pn sbb tarikh nie diabadikan…terserah lor definisi individu tu sendiri…jika ngikut ukuran tempoh pengalaman sy selama 15 thn dlm dunia pendidikan…jika x de ari seperti nie pn…sy x kisah...jika de org nk ingat…ingat le…x nk ingat pn x pe…

pe yg berputar ligat kat pale sy skrg nie…camne nk kekalkan pelajar sy dpt 100% A…jika setiap bulan diadakan sambutan ari guru ngan tema yg canggih2 tp bdk2 sy x dpt score A...pd sy sambutan nie x membawa sebarang erti pn…wat sakit ati de le…

lagi satu…camane mrk nk mencorak @ membina negara bangsa samada dlm btk yahudi...majusi…nasrani @ islam...terserah le…ilmu dh diberi…amanah dh disempurnakan...pilihan ditangan mrk…

jika islam pilihan mrk…aman le sy kat dlm kubur nanti…tp jika yahudi..majusi n nasrani yg jadi pilihan…sy x ngaku mrk anak murid sy…hu3

Saturday, May 9, 2009

SMSSI berjaya menjadik tuan rumah HKSBP ngan penuh berprestij...

Read More..



Agak lewat sy menyentuh ttg HKSBP yg tlh berlangsung pd 2-5 mei di sek kite…leh sbb masa sy byk diabiskan utk siapkan multimedia HKSBP bersama2 ngan bdk2 pixel team maka info secara spesifik program nie x dpt lor sy memperjelaskannye dlm btk kronology….

Kalu sy cite psl multimedia HKSBP..rasenye x munasabah lak ngan tajuk artikel nie…pe2 pun jika info secara umum ttg HKSBP nie...leh r sy cite serba sedikit...

intro
Sekolah kite tlh diberi penghormatan sebagai tuan rumah bagik HKSBP kali ke 36 sebagai penganjur game basketball zon selatan…utk menjayakan program berprestij nie x mudah seperti pe yg dijangkakan…Pe tah lagi ianye melibatkan 13 buah sekolah ngan setiap penyertaan seramai 30 org pelajar ( TKC n STF 15 org peserta)...sedikit sebanyak ttg faktor logistik n makan minum pun perlu diambil pertimbangan yg sewajarnye...alhamdulillah ngan team work dr seluruh warga smssi…majlis nie dpt disempurnakan ngan jayanye…Tahniah ckg Ahmadi!!!


Perjalanan Acara
Game nie melibatkan 3 buah gelanggang iaitu gelanggang di sekolah kita...gelanggang MRSM dan ILP...sukarelawan lak majoriti terdiri drpd pelajar2 ting 4...mrk tlh bertungkus lumus x kire mlm n siang...keletihan nampak ketara diwajah mrk...namun begitu senyuman ttp terpancar juga...penat tp puas...

Keputusan
Utk team lelaki…SDAR menjuarainye…sementara team pompuan lak…STF mengekalkan kejuaraanye seperti tahun2 lepas…team lelaki sek kite tlh dpt masuk semi final n tlh berada dikedudukan ke 4…sementara team pompuan kite lom de rezeki lagi..namun begitu kesungguhan mrk x leh dipertikaikan…Syabas x terhingga wat pengurus pasukan n jurulatih kita...iaitu ckg Sharin n Ckg Zairie...

Pandangan org buta basketball
Sesiapa shj yg mempelekehkan kemampuan team sek kite…mrk wajar dichop buta basketball…w/pun sek kite baru setahun jagung dlm arena nie…kedudukan ke 4 dr 13 buah sek yg bertanding x leh dipandang sinis…Malahan player kite sdr solehin tlh diangkat sebagai player kedua terbaek...cara lontaran bola die pun cantik...Kalu Michael Jordan tgk...sure kulit die jadik putih krn terperanjat..Hebat!!!

insyaallah…utk mase2 akan dtg…ngan sokongan padu sume pihak…sek kite bukan shj terbilang dr segi akademik…bahkan akan menjadi satu pasukan underdog bagi mane2 game HKSBP….idup smssi!!!...mengorak langkah ke puncak jaya!!!

p/s: sy dpt byk msg ucapan tahniah dr kawan2 sy dr zon selatan krn SMSSI dpt menyediakan kemudahan prasarana n layanan yg amat special tuk kontinjen2...