Wednesday, July 29, 2009

Warkah buat almarhum Ammar…sempena hari ulang tahun ke 21...

Read More..



Kelmarin tanggal 27 julai de lah birthday almarhum Ammar…kirenye usia almarhum dh genap 21 tahun…sy x pasti nape jiwa sy terpanggil2 menukil artikel wat almarhum utk kedua kalinye…sdgkan atr kami x pernah bersua muka…erm anggapkan saje ilham hati nie delah hadiah peribadi sy wat almarhum sempena hari ulang tahun kelahirannye…

Secara fitrahnye seakan2 janggal kedengaran bile kite memuji2 sifat lahiriah sosok tubuh yg x pernah kita temui…malahan riak suara almarhum pun x pernah sy ketahui…namun begitu suara hati kecil sy tetap mengatakan “pe salahnye jika sy menulis ttg jejaka yg syahid di jalan Allah?"...semoga Allah melimpahi rahmat ke atas roh almarhum lebih dr pe yg diharap kan leh beliau hendaknye…

Sy x mau disangka tersalah langkah sekiranye penulisan sy tidak menepati ciri2 keperibadian almarhum…justeru itu sedaya upaya...sy membaca berulang kali catatan dr blog teman2 sejati beliau…pe yg tercatat tergambar kemuliaan cinta seorg teman yg merinduinye…almarhum sukar dicari ganti…tiada satu seumpama dengannye…

Sy mengandaikan sekirenye almarhum masih bernyawa…sudah pasti tiada keraian menyambut usia 21 tahun sehebat remaja2 yg menjunjung dunia…permulaan usia yg menjadi kunci kebebasan dunia yg lara…disaat sebegini terbayang dr firasat sy…almarhum sdg berdoa kesyukuran bermunajat agar setiap detik kehidupannye diredhai leh Allah yg maha pemurah lagi maha menyayangi…


Seikhlas dihati kecil…kehilangan almarhum amat berbekas dijiwa sy...sebagai insan yg akan menghampiri usia Rasullulah ketika menerima wahyunya yg pertama…sy merasakan sifat2 dalaman diri sy seumpama hama jika dibandingkan ngan sifat2 terpuji almahum ketika mentarbiyahkan hati2 manusia…sifat beliau terlalu tulus n x pernah berperasangka utk berputus asa…menghargai yg tua menghormati yg muda…


Warkah buat Ammar…

Sy mendoakan agar saudara berbahagia dialam roh disamping umat manusia yg mencintai akhirat…beruntungnye sdr krn mendahului sanak saudara serta sahabat taulan menemui kenikmatan yg tiada tolok bandingnye didunia fana ini…

Sdr lihatlah dr jendela akhirat…tiada ape kelazatan di dunia yg dpt dimegah2kan…ianye hanya sekadar medan utk jiwa yg meronta2 mencari secebis ketenangan hidup…ada yg dpt menggapainya n tidak kurang pula yg kecundang dijalannya...

Kematian itu suatu yg pasti…sdr tlh mendahului sy n sudah pasti sy akan menyusuri dikemudian hari…mudah2an sdr dpt menerima sy sebagai sahabat sdr diakhirat kelak…insyaallah…

Al-fatihah buat almarhum Ammar…

Tuesday, July 28, 2009

H1N1…jgn sebarkn fitnah ttg SMSSI…plzzz!

Read More..



Mlm semlm sy dpt call dr pegawai teknik silat daerah ttg berita penutupan SMKA Johor Jaya angkara influenza A H1N1…ekoran dr kes nie die minta sy membuat chek up di spital mersing…nie krn pd 24-26 julai…sy selaku ketua kontigen daerah Mersing tlh berada disane bersama2 enam org pelajar kite utk pertandingan silat negeri Johor…

Sy dimaklumkan de antara mangsa yg dijangkiti tlh bertugas diantara waktu2 pertandingan tersebut…erm so pd pagi tdk seluruh kontingen Mersing temasuk pelajar SMSSI tlh membuat pemeriksaan awalan kat spital Mersing krn kami mempunyai contact secara langsung dgn pembawa kes…

Di sini sy ingin ambil kesempatan utk mengucapkan jutaan terima kasih kpd para petugas2 spital Mersing terutamanye encik Jasmi krn sgt2 profesional n friendly melayani karenah kami sume…sedikit sebanyak sy dpt mempelajari nilai2 kesabaran yg de pd beliau…

Atas dasar mencegah penularan wabak H1N1 nie..sume kontigen termasuk sy diberi cuti selama seminggu kurantin di rumah…ini bukan krn sy n peserta2 silat dijangkiti wabak nie…just utk pematauan pihak spital jea…erm pe info ringkas yg sy dpt…symptom peyakit nie leh dikesan seawal 4 jam dijangkiti hingga 7 hari paling lame bergantung pd antibody individu…sepanjang wkt nie…kami kena pakai mask le…pas abis tempoh edah nie sekiranye tiada tanda2 dijangkiti kami dibenarkan bertugas semula…pelajar2 yg terlibat akan bersekolah cam biasa…


Wat pengetahuan sume…sehingga artikel nie ditulih…SMSSI bebas dr wabak nie…sume xtvt warga SMSSI berjalan cam biasa…tiada penutupan…alhamdulliah seluruh warga SMSSI sihat waafiat…moga2 Allah sentiasa melindungi seluruh warga SMSSI dr sebarang musibah…

Thnks byk2 kat sume pihak pentadbiran skewl terutama ckg Ahmadi yg amat prihatin...w/pn beliau x sampai 24 jam pulang dr Sabah tp masih sanggup susah2kan diri mebantu kami menangani situasi sebegini…sy harap gak pe yg berlaku terhdp kami tidak di eksploitasi leh pihak yg jahil ttg H1N1…tolong jgn sebarkn fitnah ttg SMSSI…plzzz!

Sunday, July 26, 2009

Olympus u tough 8000 n nokia 2330 classic…my new twin baby...

Read More..







Olympus u tough 8000
First time sy beli camera pd thn 1990…jenama Ricoh…mase tu camera2 digital lom wujud lagi…camera nie guna negative film bile nk tangkap gambor…erm seingat2 sy pas sebulan sy beli...camera nie dh pn kena kidnap……lantaran tu cinta sy terhadap dunia fotografi trus pudar…phobia le tu…

ntah x tau camne selepas 19 thn cinta fotografi berkubur…tetiba ianye berputik kembali… Semlm sy beli camera baru kat jaya jusco tebrau…Olympus u tough 8000… maybe terpengaruh ngan khalis yg dh lame berjinak2 dlm dunia foto…secara jujur sy katakan…sy perlu blajor teknik ambik gambar yg fotogenik n berkesan bermula dr alif baa taa…sekurang2nye…blog nie akan mempunyai gambar2 tulen ttg perkembangan dunia SMSSI…


nokia 2330 classic
leh sbb skrg nie ciri2 hp dh semakin melalut compare ngan tujuan asal hp dicipta maka semlm sy wat keputusan membeli hp nokia 2330 classic yg berharga RM 288.00 utk menggantikan hp lame sy yg dh jadik arwah...sesuai ngan taste sy dlm penggunaan hp...sms n calling jea...lain2 function sy x minat langsung...sy hrp sgt2 usia hp sy nie akan menjangau 6 tahun...hu3


Thursday, July 23, 2009

terima kasih bekas2 student SMSSI...

Read More..



Ari nie dh nk msk minggu ke 5 pas cuti penggal pertama kat skewl…hampir 3 minggu sy x de kat skewl n 2 minggu yg tersisa mebuatkkan diri sy agak sibuk skit…terkejar2 wat keje…byk mende yg sy kena qadaq balik…terutama proses pengajaran n pebelajaraan…

Sepanjang 5 minggu terakhir nie byk event kat skewl yg sy x tulih kat cni…kekangan mase de lah alasan yg paling idea yg sy leh berikan…selepas mid term nie…nampaknye xtvt yg berbentuk akademik lebih giat dijalankan…selebihnye penganugrahan yg tertunda yg tlh ditakwimkan sebelum mid term n pgrm2 bercorak motivasi serta kursus2 kepimpinan cam KESUMA…

Pe yg paling menarik dlm minggu2 nie de lah…skewl kita tlh diikunjungi leh ramai bekas pelajar terdahulu…de dr dlm negeri n de yg sdg bercuti dr luar negara…erm terima kasih krn mengingati smssi…dr kejauhan sy lihat kalian bertambah ensem2 n cun2 belaka...org dh mula jejak alam dewasa...semoga Allah memberkati idup kalian..

Ari esk n lusa n tulat…sy dikhabarkan de lagi sekumpulan bekas2 student yg masih sudi mencurahkan keringkat n bakti wat adik2 kat smssi…bagus lah kalu cam tu…x lupe adik2 kat cni…erm…tmpt jatuh lagi dikenang petah lagi tmpt bergurau senda n kena denda…byk nostalgia tu…


Pe yg sy harapkan sgt2…moga2 bakti kalian akan dikenang leh adik2 kat cni… secebis pengalaman n ilmu yg dikongsi bersama adik2 nanti akan membuatkan idup kalian sentiasa dirahmati leh maha pencipta ….sekurang2nye nama2 kalian akan disebut2 semasa mrk berdoa kehadrat ilahi…bgk le motivasi n tazkirah wat mrk semampu mungkin...

Sy doakan gak agar kehidupan kalian diakhirat kelak digembirakan leh amal2 jariah yg tlh tersemai dicni…insyaallah roh kalian akan disambut leh senyuman para malaikat pebila wat pertama kali semadinye jasad kalian ke lian lahad… erm terima kasih sekali lagi wat sume bekas2 student yg sudi mengunjungi smssi…semoga ikatan kite x terputus…sy terharu...hu3

* kalu x silap sy...ustz Jo pn akan wat haloqah kat cni pd minngu nie...trima kasih ustz...

Sunday, July 19, 2009

Futsal Girl SMSSI bakal menggegarkan piala dunia...

Read More..


video

dh lame sgt sy kagum ngan gadis2 SMSSI nie...keayuanye...kebijaksanaannye serta ketangkasannye mmg x leh dinafikan...srikandi2 SMSSI nie merupakan benteng terakhir utk kami sume...sesungguhnye mrk sgt hebat dipentas akademik serta arena bola sepak tanah air...video diatas delah sempena karnival asrama...atas sbb exsiden nie...sume tapak futsa diseluruh dunia diharamkan guna batu bata berkuatkuasa serta merta...sakit maa...hu3

Sunday, July 12, 2009

khatib meninggal semasa membaca khutbah...

Read More..



De segelintir org beranggapan berita nie suatu berita kecil :-

BUKIT MERTAJAM: Jemaah Masjid Lebai Hashim, Bukit Minyak, dekat sini yang mulanya khusyuk mendengar khutbah Jumaat dibacakan Basiri Jamaduin, 79, tiba-tiba tersentak apabila khatib itu jatuh terduduk sebelum menghembuskan nafas terakhir dipercayai akibat serangan jantung…

bagik sy le lak…nie satu berita besar…pengakhiran idup anak adam cam nie sgt indah…jarang anak melayu leh dpt keistimewaan cam nie dr maha pencipta…meninggal dunia pd hari jemaat + dlm masjid + berwuduk + baca khutbah + menyeru umat nabi Muhammad s.a.w buat kebajikan n tinggalkan kemungkaran…hebat ketentuan ilahi terhadap almarhum Basiri Jamaduin…erm bukankah nanti kite akan dibangkitkan seperti mane keadaan kita dimatikan?...

ajal maut tue dlm gengaman Allah…jika nyawa manusia tu dh de appointment ngan malaikat izrail…date tu dh x leh dipostpone walau sesaat pun…pe yg leh kite ikhtiar de lah mendoa agar di extend kan umur kite agar diberi kesempatan utk beramal sebyk mungkin…tp mati ttp mati…


jika sy jadik ketua editor mane2 surat khabar…sy akan letakkan berita nie besar2 dimuka depan penuh xclusif…agar pembaca berazam utk meninggalkan dunia fana nie seperti almarhum…pengakhiran idup dlm keadaan amal kebajikan sdg dilaksanakan…sekurang2nye berita ne menjadik tandatanye buat pembaca2…pe lah doa n amalan almarhum sehinggga dimuliaan leh Allah dlm keadaan kematian sebegini?…

sy berpesan atas diri sy serta pembaca2 kat cni agar sentiasa berdoa agar pengakhiran idup kita nanti dlm keadaan Allah meredhai kite…kematian di jalan yg lurus dgn kebenaran…erm bukannya cam segelintir mat rempit yg mengakhiri kehidupannye dijalan raya yg lurus…kematian yg sia2…hu3

Friday, July 10, 2009

sesi soal jawab dgn sy ttg PPSMI...

Read More..



Siapa anda dlm konteks ppsmi?
Sy seorg tenaga pengajar matematik kat skewl…di bawah pentadbiran kementerian pelajaran Malaysia...kena ngajor math dlm bhs penjajah yg jadik isu panas dlm ppsmi nie...

Pe pandangan anda terhadap dasar negara yg melibatkan ppmsi?
Sy org gomen yg berfungsi melaksanakan agenda2 kerajaan…sy bukan lah org yg mempunyai sebarang kuasa utk menggubal @ menghapuskan sesuatu dasar kerajaan…ppsmi de lah antara byk2 dasar kerajaan yg telah diperkenalkan…sekiranye kerajaan nk membuat dasar dimana mata pelajaran matematik diajar dlm bhs german ke…francis ke…tamil ke…iban ke…bhs Sanskrit ke…sumenye sy akur sbb sebagai governtmen servant…sy hanya menurut perintah...standard org makan gaji…selagi sesuatu dasar tue x bertentangan ngan syariah…sy on jea…

Tahap bahasa inggeris anda?
Setakat nazak2 nyamuk pas kena ridsect…sy x nafikan de kalanye bdk2 tingkatan 1 lebih power english komunikasinye dr sy…

Jiwa anda x tertekan ke mase mengajar maths dlm english?
Ha3…sehingga ari nie perasaan tu mmg x de pun...lagi pun sy bukan mengajar bhs inggeris…hanya matematik yg bermain ngan angka2 n symbol…ttg ayat2 math dlm bhs inggeris lak…ayat2 tue cukup mudah...just baca je pe yg ditulih dlm buku….ttg sebutan n tatabahasa…sy main redah n blasah…pe yg penting…bdk2 akan jwp 1+3=4…bukannye = 10…

Penyampaian anda didlm kelas?
Of couse le sy guna bhs melayu…Cuma term2 n soalan jea dlm bhs inggeris..

Bagaimana respon ibubapa?
Erm….jika bdk2 sy dpt A…mak bapak mrk x kisah pun sy mengajor guna bhs inggeris ke melayu ke…mrk x tanya pun…janji anak mrk dpt A…tapi jika sy ngajor guna bhs melayu klasik pun tp anak mrk fail…mrk akan bising le…

Keputusan peperiksaan camne?
Alhamdulilah…utk PMR…dah dua tahun berturut2 sume calon dpt 100% A…utk spm lak…sumenye melepasi 95% bdk2 dpt A…melebihi sasaran yg tetapkan…


Anda setuju math diajar dlm bhs inggeris?
Erm…susah sy nk nyatakan pendirian sy sbb sy mempunyai dua pedirian yg berbeza…dr sudut penguasaan ilmu…x salah pun guna bhs inggeris…lagi pun bhs inggeris tu bhs perantaraan dunia dlm zaman nie…lambat laun…bdk2 tue nanti kena blajor gak term2 nie dlm bhs inggeris kat universiti…

ttg pendirian sy yg kdua lak…sebagai org melayu…sy le org yg paling berhak memartabatkannye…ini delah warisan tok nenek moyang sy turun termurun....warisan leluhur sy…erm kalu le mrk tu tahu sy mempelekeh2kan bhs melayu..n mengagong2kan bhs asing….sure mrk sumpah seranah kat sy 40 hari 40 mlm….

Apa pandangan anda yg terakhir?
Erm…atas dasar penguasaan ilmu…salah ke pelajar menguasai byk bhs?…sume bhs2 tue pun dr Allah gak….malahan ikon pahlawan melayu…hang tuah pn tahu byk bahasa….ttp unesco tlh membuat kajian secara scientifik...sebaik2 penguasaan ilmu maths n sains dlm peringkat asas…hendaklah diajar dlm bhs ibunda masing2 krn ianye mudah difahami…

tp kite sume mesti ingat…kalu ngajor math dlm bhs melayu pun…ianye bukan le satu jaminan bhw pelajar seluruh Malaysia akan 100% lulus….selama nie pun…ramai gak pelajar melayu yg gagal bhs Malaysia w/pun ianye diajar dlm bhs melayu…hu3

Monday, July 6, 2009

saya ngeteh ngan cucu sedara kat old town white coffee...

Read More..



Sepupu2 sy terlalu ramai…paling tua umur die dh 60 ++…sementara yg paling muda 3 tahun 4 bulan…ade sebahagian kecilnye dh kembali kerahmatullah n de lagi yg masih dlm perut ibu2 sedare sy…tunggu bulan je nk jengok alam duniawi…nanti kalu dh kuar kat perut ibunye…bru die tahu dunia nie besh ke x besh…dunia fatamorgana…

Dlm turutan umur sepupu2 sy sebegini…secara x langsung berdasarkan hiearaki kekeluargaan…sy dh pun mempunyai berpuluh2 org cucu sedara…mrk sume x panggil sy atok…sy rase cam tua sgt le ngan panggilan camni…nanti2 le panggil sy atok pas sy dpt carik sorang nenek…insyallah...

kemarin sy gi jay bee utk follow up treatment ayah sy kat spital pakar…wkt mlm sy stay kat umah anak sepupu sy di taman setia indah yg x beberapa jauh ngan jaya jusco area pandan…just utk transit one night…anak sepupu sy nie dh de anak remaja dh…yg sulong lelaki berumur 16 thn sementara yg bongu perempuan dh darjah 5 pun…ttg pelajaran mrk lak…mmg mantap kot…(abg dpt 11 A1 sementara adik lak dpt no 1 seluruh tahun 5 utk mid term exam bru2 nie)…dulu yg abg dpt msk ke sbp tp menolak saat2 akhir…nanti terkongkong katanye…

pd mlm semlm cucu sy tu ajak sy tgk wayang kat TGV di jaya jusco…cite psl transformer 2..revenge of the fallen…tp bile sampai kat sane…tiket2 sume dh sold…sy tanye die… pesal x booking dulu…die jwp…ibu die dh call dh tp talian hotline memanjang…erm sy ckp kat die...susah2 kite download je movie tu kat gr****d...pas tu kami pun wat keputusan ngeteh kat old town white coffee di outlet shop kat jaya jusco tu…sembang2 n melalut2 isu semase…


erm…sy tanya kat cucu sy tu…camne die leh study dpt 11 A1?...just nk korek2 rahsia n petua2…die ckp die study biase2 jea…Cuma otak tu kena segar le mase nk stdy…sy tanye lagi…camne nk segarkan otak tue…die ckp kena sukan byk2…n kena tido byk2…tambahnye lagi…mase stdy…die kena dengar lagu2…kena pasang ipod…kalu wat homework…kena wat kat dpn TV…kalu x die leh terlentok...ngantok... huh!…sy pun pening ngan petua2 die nie…petua2 org muda...

die tanye kat sy…camne life bdk2 dok asrama?...leh bwk ipod x?...leh dgr mp3 x?...leh bwk radio x?...sy jwp balik…pe2 yg disebut2 tu mende2 yg dilarang sama skali…dikhuatiri mengkhayalkan pelajar2…die bagik respon ngan jawapan sy…kalu ghitu…die leh kena heart attack kalu life camtu…x leh nk study…pe2 pn sy bls balik kat die…bdk2 dok asrama tue…jantung2 die sume dr besi…gerenti x kena heart attack punye…die senyum jea…

pastu sy cite ngan die…handpone2 bdk2 x leh simpan…kot2 berlaku penyalahgunaanye…tp bdk2 asrama…nakal die nakal bijak...maybe de bdk2 yg simpan sim card…cucu sy respon balik…kalu die jadik ckg @ warden...die x kisah sgt psl bdk2 nyorok sim card…tp yg paling penting memori card…byk unrevealed secrets data kat ctu...huh!...sy mane le tahu sgt mende2 nie sbb hp sy cap ayam…x pakai pun memori card…bateri pun 3 minit sekali kong...

erm…idup zaman skrg nie…rupa2nye…seseorg atok tu kena byk blajo ngan cucu2nya…nk wat camne…zaman dh berubah…hu3

Saturday, July 4, 2009

“quid pro quo”…hari terbuka SMSSI...

Read More..



Semlm berlangsungnye hari terbuka kat skewl utk memberi ruang kpd ibubapa memantau secara khusus keputusan peperiksaan pertengahan tahun anak2 mrk…secara umumnye sy beranggapan event nie berjalan ngan lancar serta menepati ngan matlamat yg disasarkan…tahniah kpd pihak kaunselor krn berjaya menganjurkan majlis seperti nie utk menyatukan hati guru2 dn ibubapa demi mase depan anak2 didik smssi…

Sebenarnye hari terbuka skewl x sama ngan hari berjumpa pelanggan yg dianjurkan leh mane2 pihak berkanun n swasta utk memantapkan servis mrk…nie krn kami x menjual perkhidmatan serta menerima aduan sebelah pihak shj…hari terbuka kat skewl bermatlamat lebih dr itu n ianye bertunjangkan prinsip “quid pro quo”…interaksi dua hala give n take atr ibubapa n guru…

w/pun ari nie bukanlah klimaks utk menjana kejayaan akademik anak didik smssi tp ianye amat bermakna utk mengingatkan kpd guru2, ibubapa n pelajar ttg ikrar serta akujanji semasa pendaftaran intake seketika dulu…sebagai ibubapa yg secara tulus menyerahkan tanggungjawab didikan kpd guru2 n skwel…mrk berhak mengetahui secara kolektif ttg perkembangan anak2 mrk dr segi akademik…jasmani…emosi n rohani dibwh asuhan guru2 dicni...


kpd sume student2…sy berharap sgt2 bhw kalian mengerti n memahami bhw tanggungjawab kami delah sgt berat utk merealisasikan harapan n cita2 yg kalian impikan…erm sy faham sgt2 bhw utk jadik seorg pelajar yg hebat bukanlah mudah…terlalu byk rintangan n cabaran yg perlu kalian tempuhi…Allah tlh mengurniakan kalian satu sifat kecerdikkan dlm mentelaah pelajaran serta kebijaksanaan dlm mengatur urusan kehidupan…persoalannye sejauh manakah kalian memanfaatkannye...

hari demi hari terasa terlalu pendek utk kalian mebuktikan keupayaan anugerah tersebut…pe tah lagi dgn kesibukan xtvt yg pelbagai disini…erm kekadang tu sy terlalu letih melihat kalian study x renti2…tp percayalah…kesabaran kalian de ganjaran yg menunggu …malahan ianye amat berbaloi utk kalian nikmati nanti...

utk ingatan kpd calon2 PMR 09 n SPM 09…batch PMR 08 n SPM 08…benar2 tlh menyusahkan kite sume…mrk tlh meninggalkan satu bench mark keputusan PMR n SPM yg terlalu tinggi utk kalian tandingi…sy merasakan cabaran nie terlalu perit utk kite harungi…erm…namun begitu jgn le risau sgt...kita masih de masa utk mengatasinye… sama2 lah kita berusaha n berdoa… pe2 pn…terima kasih kpd batch PMR 08 n SPM 08 krn menjadikan kite sume lebih gigih n bersemangat lagi utk memartabatkan kedaulatan SMSSI…semoga Allah merahmati idup mrk hendaknya…