Saturday, August 8, 2009

hari qiamat hanya Allah sahaja yg mengetahuinye...


Jika tiada aral melintang pd bulan November nie…de satu film science fiction yg bakal ditayangkan…2012 judul filmnye…temanye ttg kemusnahan dunia pebila sampai waktu ngikut kalendar Mayan…namun begitu kite kena anggap ianye hanye sekadar hiburan minda jea…ttg bila hari kiamat qubra hanya Allah sahaja yg mengetahuinya…ianye maha dasyat dan amat mengerunkan...


Firman Allah s.w.t...

"Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang hari kiamat: Bilakah masa datangnya? Katakanlah: Sesungguhnya pengetahuan mengenainya hanyalah ada di sisi Tuhanku, tidak ada sesiapa pun yang dapat menerangkan kedatangannya pada waktunya melainkan Dia. (Huru-hara) hari kiamat itu amatlah berat (menggerunkan makhluk-makhluk yang ada) di langit dan di bumi; ia tidak datang kepada kamu melainkan secara mengejut. Mereka bertanya kepadamu seolah-olah engkau sedia mengetahuinya. Katakanlah: Sesungguhnya pengetahuan mengenai hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui."
(Al-A'raaf, Ayat 187)

gambaran didlm al-quran ttg detik2 kemusnahan dunia sudah nyata dan jelas…itulah antara tanda2 kekuasaan n kebesaran Ilahi…zat yg tiada permulaan dan kesudahan...

gambaran hari qiamat didlm al-quran

Wahai umat manusia, bertaqwalah kepada Tuhan kamu! Sesungguhnya gempa hari kiamat itu suatu perkara yang amat besar. Pada hari kamu melihat (peristiwa-peristiwa yang mengerikan) itu, tiap-tiap ibu penyusu akan melupakan anak yang disusukannya, dan tiap-tiap perempuan yang mengandung akan gugurkan anak yang dikandungnya; dan engkau akan melihat manusia mabuk, padahal mereka sebenarnya tidak mabuk, tetapi azab Allah amatlah berat, mengerikan..surah alhajj ayt 1-2

"(Hari itu ialah: Hari kiamat), hari manusia menjadi seperti kelkatu yang terbang berkeliaran,
"Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar berterbangan."
(Al-Qaari'ah, Ayat 4-5)

Pengertian hari kiamat utk umat islam cukup luas dan mendalam maksudnya…bukan sekadar kemusnahan dunia yg diilhamkan leh org kristian utk tayangan dilayar perak…

antara nickname bagi hari kiamat delah :

Yaumul Ba'athi (Hari Kebangkitan)
- yang membawa maksud, kesemua manusia yang akan mati akan dibangkitkan semula.

"Dan berkata orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan dan keimanan (kepada orang kafir);
"Sesungguhnya kamu telah berdiam di dalam kubur menurut ketetapan Allah sampai ke hari kebangkitan dan inilah hari kebangkitan itu, akan tetapi kamu tidak meyakininya"- Q.S ar-Rum ayat 56.

Yaumul Qiamah (Hari Kiamat)
- Hari kehidupan semula selepas berlaku kehancuran dan kematian di dunia.

"Pada hari kiamat kamu akan melihat wajah-wajah mereka yang mendustakan Allah bertukar menjadi hitam"- Q.S az-Zumar ayat 60.

Yaumul Hisab (Hari Perhitungan)
- Hari di mana amalan setiap makhluk akan dihitung dan ditimbang sebelum hukuman diberikan oleh Allah.

"Dan Musa berkata;"Sesungguhnya aku berlindung kepada Tuhanku dan Tuhanmu daripada setiap orang yang menyombongkan diri yang tidak beriman dengan hari perhitungan" - Q.S Ghafir ayat 27.


Yaumud Deen (Hari Pembalasan)
- Hari di mana makhluk Allah dibalas dan dihukum setimpal dengan perbuatan dan amalan mereka di dunia,

seperti mana yang difirmankan oleh Allah dalam Ummul Kitab al-Fatihah ayat 4 yang kira-kira bermaksud "(Allah) Yang Menguasai hari pembalasan."

As-Saah (Masa yang ditetapkan)
-Masa yang ditetapkan adalah tarikh dan waktu kiamat akan berlaku seperti yang dijadualkan oleh Allah,yang masanya tak diketahui oleh sesiapa pun.

"Telah dekat datangnya masa itu dan telah terbelah bulan"- Q.S al-Qamar ayat 1.

Yaumul Fath (Hari Kemenangan)
-Hari kemenangan bagi mereka yang beriman dan bertakwa kepada Allah SWT,

"Katakanlah;"Pada hari kemenangan itu tidak berguna lagi keimanan orang-orang kafir dan mereka tidak akan diberi tangguh".as-Sajdah ayat 29

Yaumut Taghabun (Hari Tipu Daya)
- Pada hari kiamat nanti, orang-orang kafir dan fasiq yang merasakan mereka selama ini berada di atas landasan kebenaran, terpedaya dengan sangkaan mereka itu ketika mereka menerima azab dari Allah.

"Ingatlah hari Allah menghimpunkan kamu pada hari taghabun..."- Q.S at-Taghabun ayat 9.

Yaumut Tanad (Hari Panggil memanggil)
-Selepas dibangkitkan dari kubur masing-masing pada hari kiamat, manusia akan panggil-memanggil sesama mereka untuk meminta pertolongan.

"Hai kaumku, sesungguhnya aku khuatir terhadapmu akan seksaan pada hari panggil-memanggil".surah al-Mukmin ayat 32

Yaumul Hasrah (Hari Penyesalan)
- Pada hari tersebut, manusia yang menderhakai Allah akan menyesal dengan penyesalan yang sebenar-benarnya ketika mereka melihat azab yang sedang menanti.

"Dan berilah peringatan kepada mereka berhubung hari penyesalan, iaitu ketika kesemua perkara telah diputus dan mereka selama ini berada dalam kelalaian dan mereka tidak pula beriman"- Q.S Maryam ayat 39.

[kredit utk asysyahadah]

Dlm zaman skg terdpt byk tanda2 kiamat kecil dh muncul…maybe kite x peduli ngan tanda2 tersebut disebabkan puak2 skular mengatakan ianye hanye sekadar fenomena alam sahaja serta evolusi kehidupan manusia…tp sebagai umat islam…sebaik2 peristiwa yg berlaku perlulah merujuk kpd al-quran n hadith…kerana ianye delah panduan idup dan mati kita…qiamat kubra kita x pasti bila kan belaku tp qiamat kecil (maut) menunggu kita bile2 mase jea…walaualam.

1 comment:

ustyus said...

Salam, igt msa sya kt sna (2004) pljr2 sibuk tnya : btl ke kiamat berlaku 2006? Btl ke mcm yg dsbut2 kt internet? sya diam & semyum je..aduhai anak muridku...