Sunday, March 29, 2009

Buah Pukul Mersing



Ada pe kat mersing?...x sah dtg ke mersing tanpa pertanyaan nie leh org luar…sy x kisah pun…sekurang2nye mrk prihatin gak ngan small town nie…erm…dari segi pembangunan fizikal …mmg cam tu le keadaan mrsg….tmpt jin bertendang…

Hakikat sebenarnye…byk khazanah2 kat bumi mersing berbentuk halimunan yg mrk x tau ……antaranye ialah buah pukul mersing…kenape rupa fizikalnye sebegitu…erm camtu le janji turun temurun org2 mersing ttg ilmu nie...ianye ade tp disimpan bisanye...

Sy benar2 berada dikedudukan zon selesa utk membicarakan cite buah pukul mersing…sy de 3 sbb utama…pertamanye…sy anak jati mersing…keduanye sy pernah menuntut ilmu buah pukul mersing 24 tahun dulu…ketiga lak…perkampungan sy terdpt ramai mahaguru2 buah pukul mersing dr dulu hingga skrg…malahan nama jalan rumah sy pun Awang Daik…nama sempena pengasas Buah Pukul Mersing…


Sejarah Buah Pukul Mersing…
Citenye byk versi…asal usul generasi terawal sifu2 buah pukul mersing pd setiap versi de lah sama…Cuma di hujung2 pelapis pewaris buah pukul mersing tu de pecahannnye…de yg sah dr segi nukilnye…de gak yg x sah krn x dpt restu tok2 gurunye…jika nk tau lebih lanjut…rajin2 lor search kat google…

Fahaman sy
Fahaman sy ttg buah pukul mersing lak…buah pukul mersing tu bukannye silat…kerana ianye lebih bersifat attack dr defend maka dengan itu wujudlah beberapa term dlm buah pukul mersing nie…”pantas tewas”,”gelut”, “diam”, "pukul tumbuk",“buang yg sampai” n laen2 lagi…

Jika menurut sejarah sejati dr anak2 mersing…sape2 org luar leh blajor buah pukul mersing tp jika nk bkk gelanggang…mesti kat bumi mersing…Jika nk wat gelanggang kat tmpt sendiri…x dibenarkan guna nama buah pukul mersing…tu sbb aliran buah pukul mersing de byk pecahan n namanye…tp rentak liannye hampir same jea…

Jika kite amati pergerakan buah pukul mersing nie…btknye de ala2 kung fu wing Chung (Bruce Lee pernah blajor ilmu nie)...tp x de pe yg pelik pun sbb susur galur pergerakan buah pukul mersing pun asalnye dr china gak…

Sejarah sy blajo buah pukul mersing
Jika ngikut sejarah2 silam…org2 tu x dinamakan anak jati mersing jika x blajor buah pukul mersing…lagi pun mase dulu2 x de lor byk gadget2 entertainment cam skrg…erm... tu lor kokurikululum terbaek pd wkt tu kat kampung sy..so sy ngikut je lor…nk kata pandai sgt pun…x de le camne pun…sekadar tepis2 angin jea…Kalu org lebam dua tiga tmpt..sy lak lebam seluruh badan…hahahahha…

First time sy ngajor kat smssi...Sy terkejut jap bila de buah pukul mersing kat cni…sy terkejut bukan krn ianye sebahagian kelab kokurikulum tp lian n buah tu diajar di tmpt awam…de tali pinggang laie…mase dulu2 mane ade…

Pd era sy dulu…kalu pandai lian + buah skit2…kalu leh bior x de sape yg tau…lian pun kami x main pd wkt siang n tmpt terbuka…pe tah laie buah…erm...wkt kami blajor pun pd malam ari jea pas solat isyak...kami belajor kat dlm gelanggang berdindingkan daun kelapa n berlampukan lampu ayan + cahaya bulan…tmpt lak agak terpencil…sebelum main lian n buah lak ...kami perasap kemenyan dulu...perasap kat tangan n muka (cam org ambik wuduk)...pendek kata…kalu leh x nk de publisiti langsung bhw kite de blajo buah pukul…hanya kite n golongan2 kite jea yg tau....

Erm...bdk2 yg x abis lian…x leh tgk org main buah…org yg de buah satu lak..x leh tgk org yg dh capai tahap buah yg kedua main…begitulah hierakinye…pastu kalu mase blajo buah lak...jika x sungguh2…jika x lebam2…jika x bengkak2...jika x tersalah urat...jika x berdarah mulut n lubang idung…baek x yah blajor buah…tu prinsip dulu2…

jika prinsip ni diamalkan utk kelab kokurikulum buah pukul mersing kat smssi…sy rase…ramai le bdk2 akan kuar kelab…x tahan…sy yakin abg mail tu ajar asas2 yg sepatutnye utk bdk2 sekolah…kalu nk berguru btol2 kena gi umah die lor gamaknye…ilmu buah pukul mersing yg btol2...mane leh open2…

Perkampungan sy…
Setakat nie tok guru yg masih idup di kampung sy..de dua org…first pak mat samurai…selang beberapa buah umah je dr umah sy…, pas tu pak mat kucha…dulu de bkk gelanggang kat umah die mase era2 70-80 an…skrg die dh tua dh…

Antara nama2 ngetop buah pukul mersing kat kg sy tp dh arwah dh…antaranye arwah ckgu sani (guru agama-sy sempat jumpa die mase tahun 1974), arwah bakar senin…n ramai laie lor…(sy x tulih sbb jenuh sy nk taip satu persatu...)

Guru Penasihat
Atas kapasiti guru penasihat buah pukul mersing smssi...Sy berpesan kat ahli2…kalu leh blajor le ilmu tu sekomitmen yg mungkin…sbb buah pukul mersing nie mmg de auranye... kalu kalian faham btol2 ilmu nie…Kalian akan merasakan...kalu leh 24 jam nk blajor ilmu nie jea...

erm...jika blajor nk x nak jea…kekadang dtg…kekadang tu x dtg berlatih…maksudnye…kalian mmg x tau erti buah pukul mersing yg sebenar…kulit ilmu buah pukul mersing pun kalian x dpt sentuh…pe tah laie mendalami isinye...ruginye idup kalian dibumi mersing...Bumi yg x de pe2...hu3



5 comments:

liquid said...

lol, bgsnye la cg penasihat ni, punye lah tanye2 sy aritu kan, die dah tau sme.... saje je ngetest org. ape2 pon majulah buah pukul mersing, ade rezeki blaja lagi..

zahin kasturi said...

betol kate liquid aka sahal
ahli yg ade skrg nie blaja la sungguh2. sbb nnti kamu akan tahu betape pntgnye kite pertahankan diri. at least kalo kene serang tu blh la lwn skit. sy pon kalo blh nak slalu turun mersing, nak jmpe abg mail..all the best!

SaHaL said...

nnt korang dah belajar banyak2, kteorag dtg, blaja ngan korang je,,, kan3..

amin itqaan said...

salam warga sbpi mersing...

hehe..
still guna lama...
rindu rasanya..

rindu jg kat buang pukul mersing,
terutamanya mahaguru kite,
abg mail dan sahabat2 yg lain..
kalo jumpe abg mail atau abg2 silat2 lain ,
sampaikan salam sy kat dieorg...

rindu kat sume pendidik sbpi mersing,
tanpa mereka , siapa lh kite,,
ilmu sinar kebahagian,
terima kasih guru...

salam ukhwah

gigi lasi said...

ari tu penah tanya sorang ni, saya nak belajar bpm dgn dia, tapi dia jawab gi belajar dgn pak mat samurai... hu hu hu... jauh tu, kalau sebelah rumah lain la citer.